Blog

SOROBAN ile SAYISAL İşlemleri GÖRSEL Olarak Gerçekleştirme Düşüncesi

SOROBAN görünüşü dikkatimi çekiyordu, zamanla günümüz teknolojisi için verimli olabileceğini sandığım bazı ilkel-ilk düşünceler aklıma gelmeye başladı, ara ara incelemeye devam ettim.

Şimdi düşüncelerimi ve tasarladıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum;

1. Görüşüm: Sanki her parçacık konumu, sayısal bir değerin görsel gösterimi için tasarlanmış. Bu ikili görünüşten, tasarımdan yararlanabilir miyiz? (Diğer bir deyişle, var olduğunu var saydığımız konum-sayısal değer eşleşmesinden)

Niçin mi?

“Sayısal işlemleri canlılara değil de cansızlara (Örnek: Robotlara) yaptırmak istesek belki bu tasarım işe yarayabilir.

Belki bilinenlerden daha değişik bir yolla sayısal işlem gerçekleştirebiliriz.”

Bu amaçlarımıza ulaşabilmek için hangi yolları, adımları izlemeliyiz?

2. Görüşüm: Eğer her parçacık konumu, sayısal bir değerle eşleştirilebilirse konum değişimleri sayısal değişim anlamına gelmelidir. Bu eylem, kendiliğinden eylem olarak kurgulanabilir. Bu durumda donanımlarımız tarafından algılanabilir.

Örnek: Optik okuyucuların çalışma ilkesi ile benzerlik kurulabilir.

Rakam kullanılmadan iki SOROBAN görünüşü arasında ARTIŞ-AZALIŞ olarak ilişki kurulabilir ve bu da aslında Sayısal İşlem yapıldığı anlamına gelir.

Nasıl mı?

  1. Adım: Her parçacık konumu, SOROBAN üzerinde ayarlanarak bir sayısal değer gösterilir ve bu gösterim, optik okuyucular ile okunabilir yani algılanabilir.
  2. Adım: Diğer parçacık konumu da SOROBAN üzerinde ayarlanarak sayısal işleme katılacak ikinci sayısal değer gösterilir ve bu gösterim, optik okuyucular ile tekrar okutulabilir yani ikinci sayı da algılatılabilir.
  3. Adım: İki sayının parçacıklarının konumu 3. Bir SOROBAN sayısı olarak işleme alınır. İstenen ARTIŞ işe artış olarak konumlandırılabilerek gösterilebilir (parçacık hareketleri gerçekleştirilerek, yani konum değişiklikleri ile) AZALIŞ ise azalış olarak konumlandırılabilerek (parçacık hareketleri gerçekleştirilerek, yani konum değişiklikleri ile) işleme katılacak üçüncü sayısal değer gösterilir ve bu gösterim, optik okuyucular ile tekrar okutulabilir yani üçüncü sayı da algılatılabilir.

Ne dersiniz düşünmeye devam etmeye değer mi?

2 Comments

  • Mert Gürgüç on 21 Ocak 2012

    Bence çok güzel ve bilimsel düşünmüşsünüz,yazıda çok güzeldi,teşekkür ederim.

  • mustafa on 26 Şubat 2012

    çok enterasanmış paylaşım için teşekkürler

Leave a Reply

REFERANSLARIMIZDAN BAZILARI



Hayalinizdeki Web Sitesini Bugün Oluşturun!

İLETİŞİM KURUN



İletişim formu ya da email ile bize ulaşmanız halinde size gün içerisinde kısa sürede cevap veriyoruz.

Çalışma Saatleri

PTS-CTS: 08:00 – 19:00

Adres:

Ümraniye

İstanbul

Mesaj Gönderin