Blog

related service gallery 3

Google Chrome Prerendering Özelliği ile Web Sayfalarını Daha Hızlı Yükleyin

Google Chrome 13 versiyonundan itibaren deneysel bir özelliği kullanıma sundu. Chrome kullananlar bilir. Chrome Seçenekler >>> Gelişmiş Seçenekler menüsünde “Sayfa yükleme performansını iyileştirmek için ağ eylemlerini tahmin et” seçeneği bulunuyor. Prerendering’i anlatmadan önce konuyla birebire alakası bulunan bu özellikten bahsedelim.

Google chrome beta

Bir web sitesinin alan adını adres çubuğuna yazıp enter’a bastığınızda o an bağlı bulunduğunuz DNS sunucularına o alan adının ip adresini sorgulanır. Örneğin; www.ufukart.com web sitesine girdiniz. Sayfa içinde farklı sayfalara ya da sitelere gönderen linkler görüyorsunuz. İşte Chrome web tarayıcısı Sayfa yükleme performansını iyileştirmek için ağ eylemlerinizi tahmin ediyor ve siz daha tıklamadan o URL ile bağlantıyı kurmuş oluyor. Böylelikle tıkladığınız anda dns sorgulama aşaması zaten tamamlanmış olduğundan yükleme düresini hızlandırmış oluyor. Chrome gibi bir tarayıcıyı farklı kılan en güzel özelliklerden biridir kanımca.

Konu hakkında Chrome Yardım’ın açıklaması;

Bir web sayfasını ziyaret ettiğinizde Google Chrome, web sayfasındaki tüm bağlantıların IP adreslerine bakabilir. Tarayıcılar bir web sayfasını yüklemek için IP adresini kullanır; bu bilgilerin önceden alınması da web sayfasında tıkladığınız bağlantıların daha hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar.

Şimdi gelelim “prerendering” özelliğine…

Web sitesine girdiniz. okumak istediklerinizi okudunuz, görmek istediklerinizi gördünüz. Siz keyfinize bakarken Chrome “Sayfa yükleme performansını iyileştirmek için ağ eylemlerini tahmin et” özelliği sayesinde tıklama ihtimaliniz olan bağlantıları hazırladı.
Chrome “Prerendering” özelliği sayesinde tıklama ihtimaliniz olan web sayfasını bir arka plan işleminde yüklüyor ve gösterime hazır hale getiriyor. Tıkladığınız anda ise zaten önbelleğe yüklenmiş olan sayfa size çok hızlı bir şekilde gösteriliyor. Benzer bir özellik (prefetch) Firefox’ta da vardı yanlış hatırlamıyorsam, onun farkı tüm bağlantıları önyüklüyordu.Peki şuna ne dersiniz;

Diyelim çok uzun bir metni sayfanıza yazacaksınız. Bunu yapmak sitenizin aşağıya doğru uzamasına neden olacağı için metni sayfalara böldünüz. Sayfa 1 – Sayfa 2 şeklinde. Ziyaretçinizin bir sonraki sayfaya tıklayabileceği ihtimali sizce yüksekse, Google Chrome’a bağlantıları önceden yüklemesini veya “önceden görüntülemesini” bildirebilirsiniz. Böylece, bağlantıyı tıkladığınızda sayfa anında yüklenir.

Peki Chrome tarayıcısına tıklanma ihtimali yüksek olan bu linki nasıl bildirirsiniz.
Bir bağlantıyı

[html]<link rel=”prerender” href=”http://example.org/index.html”>[/html]

şeklinde etiket içine aldığınızda, Chrome 13 ve üzeri sürümleri, genellikle bu linkin bağlı bulunduğu sayfayı ziyaretçi tıklamadan yüklemiş olacaktır. Bu, ziyaretçinize hızlı bir web deneyimi yaşatır. Böylelikle daha çok sayfanızı gezmekten kendini alıkoymayacaktır.
Bu her ne kadar güzel bir özellik olsa da bazı dezavantajları da var. Sitenize giren 100 ziyaretçiden sadece 10 tanesinin tıklama ihtimali olan bağlantıyı önyüklettiğinizde boşuna sunucunuzun bant genişliğini tüketmiş oluyorsunuz.Bu yüzden prerender etiketi kullanacağınız bağlantıları çok iyi belirlemelisiniz. Fayda sağlamaya çalışırken sıkıntılara gark olmayın. Ayrıca ziyaretçiniz 3g ile kotalı internet kullanıyorsa bu kullanıcınıza da zarar verecektir. Bu yüzden kullanılması konusunda iki hatta üç kez düşünülmelidir.

Ayrıca Prerendering bazı durumlarda çalışmayabilir.

  • Ziyaretçiniz “Sayfa yükleme performansını iyileştirmek için ağ eylemlerini tahmin et” özelliğini devre dışı bırakmış olabilir.
  • O an başka bir sayfa prerender ediliyor olabilir. Chrome aynı anda yanlızca bir url’yi prerender ediyor.
  • Sayfada birden fazla prerender etiketi olabilir.
  • Ziyaretçi Gizli modda (incognito) geziniyor olabilir.

Bazı durumlarda ise özellik devre dışı bırakılır.

  1. İndirme başlatan Url
  2. Sayfada HTMLAudio veya Video varsa
  3. POST, PUT ve DELETE XMLHTTPRequests durumlarında
  4. HTTP Kimlik doğrulama gerektiren sayfalar
  5. HTTPS sayfalarda
  6. Kötü amaçlı yazılım tetikleyen sayfalar
  7. Popup/Pencere oluşturan sayfalar
  8. Yüksek kaynak kullanımı tespiti

chrome://net-internals/#prerender
Üstteki yazıyı Chrome tarayıcınızda açtığınızda “Prerender Enabled: true” özelliğin açık olduğunu görebilirsiniz.

Hasılı Chrome gerçekten hızlı bir tarayıcı… Bir kaç yıl içerisinde herkes Chrome kullanacak desek fazla abartmış olur muyuz acaba? Siz ne dersiniz? “Prerendering” konusunda fikriniz nedir?Konuyu anladığım kadarıyla sizlerle paylaşmak istedim. Çeviride manayı yanlış anlamış olabilirim.  Önemli bir hata yaptıysam kusura bakmayın.

Kaynaklar;
Kaynak 1: https://www.google.com/support/chrome/bin/answer.py?answer=114836&hl=tr
Kaynak 2: https://www.google.com/support/chrome/bin/answer.py?answer=1385029
Kaynak 3: http://code.google.com/intl/tr-TR/chrome/whitepapers/prerender.html

No Comments

Leave a Reply

REFERANSLARIMIZDAN BAZILARI



Hayalinizdeki Web Sitesini Bugün Oluşturun!

İLETİŞİM KURUN



İletişim formu ya da email ile bize ulaşmanız halinde size gün içerisinde kısa sürede cevap veriyoruz.

Çalışma Saatleri

PTS-CTS: 08:00 – 19:00

Adres:

Ümraniye

İstanbul

Mesaj Gönderin