Blog

Meta Taglar Hakkında Daha Söylenecek Söz Kalmadı

meta tags

Meta Taglar… Arama motorları hayat bulduğundan bu yana web sitesi sahiplerinin hayatını fazlaca meşgul etmiş bir konu. Uygun Meta Tag Nasıl Olmalı?… Sayfamda kaç tane anahtar kelime kullanayım?… Description’a ne yazmalıyım?… Ve bunun gibi bir sürü soruya cevap aradı geliştiriciler… Aslında herşey çok açıktı. Örneğin Google konu hakkında kitaplara sığmaz bilgiyi Web Yöneticisi Araçları Yardım sayfalarında açıklıyordu. Web sitesi sahipleri ise ya üşengeçlikten, ya bazı makalelerin İngilizce olmasından, ya da türlü dalaverelerle nasıl rakiplerimin önüne geçerim sevdasından hep bu tür konulara saldırdı. Meta Taglar hakkında forumlar dolusu soru ve cevap mevcut… Bununla beraber biz yine de meta taglar konusunda Google’ı referans alarak üzerinden kısaca bir geçelim.

Meta Tag (Meta Etiket) Nedir?

Meta Taglar bir web sitesinin sayfasında bulunan içeriğin türü, konusu, yazarı gibi kısa bilgilerin yer aldığı, sayfanızın nasıl işlenmesini istediğinizin arama motoruna ve web tarayıcısına bildirildiği aşağıdaki örnekteki gibi bir satırlık HTML kodudur.
< META http-equiv=”Content-Type” CONTENT=”text/html; charset=UTF-8″ >
Örneğin bu meta etiketi arama motorlarına ve web tarayıcınıza bulunduğu sayfanın UTF-8 ile karakter seti ile kodlanmış metin içerikli bir html sayfası olduğunu bildirmektedir. Bu kod sayesinde sitenizi ziyaret eden kullanıcı yazıları düzgün görüntüleyebilmektedir. Bu tanımlamayı sayfanıza koymazsanız varsayılan olarak yüksek ihtimalle sayfanız ISO-8859-1 karakter setinde görüntülenecektir ve bu da türkçe karakterlerin bozuk çıkmasına neden olacaktır.

Bu İşlerde Yeniyseniz Okumaya Yukarıdan Başlayınız.


İşi Biraz Biliyorsanız Yukarısı Sizi Sıkar. Buyrun Buradan Okumaya Başlayın.

Keywords Tagı

< meta name=”keywords” content=”META Keywords Tag, Metadata Elements, Indexing, Search Engines, Meta Data Elements”>

Asıl konuya gelmek istiyorum. keyword tagı… İşe yaramaz.

Öncelikle meta taglar hakkında bir web sitesinde gördüğüm bir yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum,

Meta tags are not a magic solution. Meta Etiketleri sihirli bir çözüm değildir.

Ve bir şey de ben söyleyeyim.
En çok değer verdiğiniz arama motoru Google, kesinlikle keyword tagını görmezden geliyor. Bunun yerine aynen wordpress’in yaptığı gibi konuyla ilgili tag’leri konunun altında vermek ve etiket bulutu oluşturmak… Arka plandaki keyword meta tagı görmezden geliniyor. Yok arkadaş inanmam böyle bir meta tag varsa boşuna değildir. İlla ki işe yarar diyorsanız BURAYA buyrun. Google Arama Kalitesi Ekibinden Matt Cutts açık açık ne diyor bakın;  Google does not use the keywords meta tag in web ranking.

Bunu bir yana bırakın, Metin içerikli bir sitede description etiketini bile kullanmaya gerek yok. Çünkü Google arama sonuçlarında sitenizde bulunan metnin ilgili yerinden bir pasaj gösteriyor. Bu durumda description yeterince gereksiz kalıyor. Bir düşünsenize o kadar övüp durduğumuz Wordpress geliştiricileri salak mı ki bu çok önemli! iki tagı kullanmamış…

Bakınız size kendi adıma bir öneride bulunayım. SEO denen şey webmaster milletinin oyuncağıdır. Oyalanma aracıdır. Üzerinde bu kadar mesai harcamayı gerektiren birşey değildir.

Siz web sitenizde kullanıcıların işine yarayan içeriği paylaşın. Google’a içeriğinizi bildirin. Gelip incelesin. ona direktifler vermeyin. İstediği gibi analiz etsin. İstediği gibi davransın. Emin olun hakkınızı verecektir. O çok güzel programlanmış bir yapay zekadır.

7 Comments

  • Murat Oğrak on 15 Mart 2012

    Çok yararlı bir yazı teşekkürler

  • A-D İstatistik Danışmanlık on 26 Nisan 2012

    İlginç. Teşekkürler

  • Karpuz on 10 Temmuz 2012

    Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız teşekkürler…

  • ajans on 8 Ocak 2014

    Makalenizde katıldığım yerlerde var katılmadığım yerde.wordpress i örnek gösterirken atladığınız bişey var.O herşeyden önce sosyal bi blog mantığı.Oldukça fazla ziyaretçi var.witrine ihtiyacı yok.evet google botları gönderdiğinde metalar yoksa en yakın text leri okuyup yerleştiriyor ama var ise de onu yerleştiriyor.Hele birde tagla ÖZGÜN içerikle tam uyuşuyor ve kısa ve öz anlatıma sahipse ozaman çok faydalı.metalar bence sitenin vitrinidir.kullanıcı google de arama yaptığında çıkan sonuçların ilk ine tıklamıyor hemen.baştan aşağı bir kontrol ediyor neler var diye.Ve aradığı kelimeye göre en işe yarayacak linki tıklıyor.yinede makaleni etkili,teşekkür ederim

  • Kadın Erkek Portalı on 21 Şubat 2014

    Çok mantıklı ,uzun zamandır bildiğimiz herşey çöpmüş meğer,adam alenen açıklamış,güzel paylaşım teşekkürler

  • master web on 2 Ekim 2014

    Konu altındakı etiketlerde konunun ne kadar yazar tarafından benimsendigine bir örnek niteliginde,genele yapılan açıklama makale yayınlamıyorsak eger bır urun,e ticaret sitesi için seo bilgileri arayışı içerisinde isek o zamanda bu kural geçerli mi?Sanırım bu sorunun cevabı kayıp..Emege saygıda gerek tabi teşekkürler.

    • UfukArt on 2 Ekim 2014

      Bu konudaki eksik bir bilgiyi düzeltmekte fayda var. Yazıda bahsedilen keyword meta tagının gereksizliğidir. Yazının altında gördüğünüz ise taxonomy yani etikettir. İkisi birbirinden tamamen alakasızdır ki taxonomy-etiketleme wordpress’in vazgeçilmez ve mutlaka kullanmanın faydalı olduğu bir özelliktir.
      Normalde bir yazı bir kategoriye yazılır ama aynı yazı farklı konuları içerebilir. Bu tip yazıları taxonomy ekleyerek classification-sınıflandırma yapmış olursunuz.
      Kısaca temelde yanıldığınız nokta şudur ki keyword-anahtar kelime ile taxonomy-etiket aynı şey değildir. Bu basit blogumda keyword meta tagı kullanılmamıştır. E-Ticaret sitelerinde description tagında ürünün kısa bilgisi yer alabilir. Sayfada ürün özellikleri detaylı anlatılabilir. Meta tagını kullanıcılar değil, arama motorları görür ve özellikle Google bu tagı yoksaymaktadır. Bunun yerine ürün açıklamasında ilgili anahtar kelimelerinizi cümle içerisinde kullanarak başarıya ulaşabilirsiniz. İyi akşamlar.

Leave a Reply

REFERANSLARIMIZDAN BAZILARI



Hayalinizdeki Web Sitesini Bugün Oluşturun!

İLETİŞİM KURUN



İletişim formu ya da email ile bize ulaşmanız halinde size gün içerisinde kısa sürede cevap veriyoruz.

Çalışma Saatleri

PTS-CTS: 08:00 – 19:00

Adres:

Ümraniye

İstanbul

Mesaj Gönderin